četvrtak, 17. rujna 2020.

Evo zašto život u Njemačkoj definitivno nije za svakoga

 Zašto život u Njemačkoj nije za svakoga.


Svi imamo predodžbu kako je živjeti u Njemačkoj. Koliko to ima veze sa stvarnošću,drugi je to par rukava. Imate šansu za novim životom, iskoristite je. Naravno, nije uvijek sve tako ružičasto. Da, prvenstveno nedostaju prijatelji i obitelj. Teško se priviknuti na drugačiji način života. Nije fraza kada pričaju da je ovdje sve hladnije,a nije u pitanju samo vrijeme.


Jezik! Uh,tu je kaotično. Teško i izazovno. Jednostavno,zahtjevno. No,bez nekih jezičnih osnova pronaći posao,stan ili srediti osnovnu papirologiju,zahtjevna je misija. Tu se otvara prostor raznim manipulacijama od ljudi koji svjesno iskorištavaju vašu situaciju. Budite oprezni. Svašta se događa,a sve veći broj prevarenih,razočaranih kazuje da situacija nije idealna. I da. Njemački se razlikuje od mjesta do mjesta,slično jezičnim podjelama u Hrvatskoj. Ono,teško se naviknuti,no 'Sve se može kad se hoće' ! 
Pozitivno je što se mi trudimo uklopiti u zajednicu,i ne okrećemo se prema nekim mafijaškim skupinama. Velika skupina Hrvata jedinstvena je po tom pitanju. Ne zamaramo se glupostima za razliku od drugih etničkih skupina. Tu je šarenilo do boli. Novaca, u svakom slučaju, nikad dosta. No, novac ne pada s neba. Laka i brza zarada ne postoji. Poštena plaća za pošteni rad.

Nema komentara:

Objavi komentar