subota, 24. ožujka 2012.

Moja priča iz osječkog Podgrađa

Pripremio i tekstualno komentirao : Daltoni'os  

Photobucket
Foto by B.Mr.


Nogomet je rupa bez dna,ruglo države. Tu  se vrti velika lova,naravno koja se pretače samo u novčanike pojedinaca ,koji izigravaju velikane ili spasitelje nogometne scene u Hrvata. Tako bi mogao unedogled nastaviti s nabrajanjem.

Dobro,priče su jedno,no da li je baš tako crna nogometna realnost u našoj domovini.

Odgovorno tvrdim da nije !

Iz svog iskustva , gdje sam pogledao i vodio na desetine dobrih utakmica, obišao pregršt nogometnih sredina,stanje na terenu je ipak pozitivnije ,nego što se to preko medijskih izlaganja kojekakvih tipusa čini.

Svi danas nešto znaju,a nisu se makli dalje od svojih udobnih naslonjača.
Rijetko tko zaprlja cipele,pa se uputi na lice mjesta kako bi barem pokušao sagledati situaciju svojom prisutnošću samom športskom terenu. Pardon,pojedinci i obiđu poneko nogometno igralište,no pretežito kako bi stavili poneku naknadu za takvu aktivnost. Takvi su mi najdraži.

Da ne bi sve ostalo samo na "bapskim pričama", donosim vam priču iz osječkog Podgrađa , gdje je nogomet još uvijek na cijeni.

Ivica Buljubašić  ,  novo ustoličeni  je voditelj   Omladinske škole  Grafičar Vodovoda.
Prihvatiti se zahtjevne zadaće nije ni najmanje  bila laka odluka za tog  mladog osječkog stručnjaka, koji se već četvrtu godinu kali u "Grafosu". Ivica je ujedno i trener mlađih dobnih skupina kluba iz Retfale. Nakon odrađenog pristojnog staža htio sam ćuti u neformalnom kratkom blic razgovoru njegovo razmišljanja o  nogometnoj zbilji.

Foto by B.Mr.

Nastojati ću Vam što plastičnije prepričati naš razgovor.
Nadam se da mi to Ivica neće zamjeriti.

Situacija nije bajna ili idilična,no lako bi bilo dići ruke od svega , zbori Ivica. Treba samo nastaviti upornim radom, afirmativno kod mladih gajiti ljubav prema nogometnoj igri. Ukinuti škole nogometa , jednostavna je odluka po nekima,ali dugoročno je to katastrofa za šport . Ako se izgubi baza , teško je očekivati da ćemo i u seniorskoj kategoriji imati dostatan broj igrača. Prošla su vremena kada se imalo,pa su se kupovali nogometaši sa strane. Orijentacija mora biti na domaće dečke,koji će prvenstveno s ljubavlju nastupati za klub. Vidjeli smo mnoge primjere u prošlosti gdje su klubovi dovodili i masno plaćali nogometaše sa strane , a domaći dečki ostajali negdje u zapećku. I što se dogodilo ? Klubovi su, dok je bilo love funkcionirali ,a u ova financijska krizna vremena morali su se zahvaliti tim  pridošlicama   i vratiti se na izvorni oblik funkcioniranja nogometne sredine. U cijelom tom procesu pojedini klubovi morali su odustati od nogometnih škola i sad je to vrlo teško pokrenuti s mrtve točke. Situacija nije nigdje bajna ,no ipak mi svoju školu nogometa,ne damo !

 Photobucket
Foto by B.Mr.

Kada se osvrnem iza sebe bilo je u mom trenerskom opusu i uspona i padova , ali uvijek prevlada nogometna zaluđenost , koja me tjera dalja. Najbitnije su ipak mlade nogometne snage gdje  nastojimo  zajedničkim snagama kroz rad  razvijati ljudsku  kvalitetu , ophođenje,pristojnost.Nakon toga tek slijedi nogometni talenat,športska vještina i želja za pobjedom. No , svi smo svjesni da su i porazi sastavni dio nogometne priče. Nama je druženje,nogomet kroz igru,zajedništvo i zabava,vic i šala ipak na prvom mjestu. Završno ,  socijalizacija u društvu , glavna  je  smjernice u radu s  mladim nogometnim potencijalom. Sve drugo doći će samo po sebi.Ne treba ništa "forcat". 

Nisam htio dalje oduzimati vrijeme  treneru i mladim nogometnim nadama, stoga sam se zahvalio Ivici i momcima  na ukazanoj pažnji .

Ujedno donosim vam i foto galeriju s treninga mladih športaša Grafičar Vodovoda  u rasponu godišta od 2001.-2005.

Na kraju rezimirajmo . Nema sumnje da će Ivica Buljubašić sada i u svojstvu voditelja nogometne škole znati ostvariti zacrtane ciljeve. Poznavajući ga dugi niz godina to odgovorno mogu tvrditi. 

Za sve moguće nedoumice slobodno mi se obratite ,isključivo na e-mail : daltoni@net.hr

- A,da !  Trenerska smjena dogodila se u kategoriji kadeta i juniora Grafičar Vodovoda.
Braću Lamza na toj odgovornoj funkciji zamijenio je svima znani Kuzma. Čovjek čvrste ruke , čeličnih živaca, trener koji je pravi radoholičar. Bogato nogometno - trenersko iskustvo krije se iza tog prezimena. Mladim snagama "Grafosa" predstoji žestok ritam. No,imati će oni i puno toga kvalitetnog  za naučiti , a tu nije samo nogomet u prvom planu.

Nema komentara:

Objavi komentar