četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Otvorena škola zabavnog nogometa u Osijeku i Antunovcu

Foto by B.Mr.
Foto by B.Mr.

Otvorena škola  zabavnog nogometa  u Osijeku i Antunovcu

Open fun football schools (Otvorena zabavna škola nogometa) je projekt koji podržavaju nordijske zemlje i UEFA. Osmišljena je kao zabavni program (nogomet i druge športske igre ) za djecu starosti od 6-12 godina bez obzira na rasu, vjeru, spol, športsko znanje, materijalni status, itd. Projekt se provodi već desetak godina u tranzicijskim zemljama u koje spada i Hrvatska.

 Foto by B.Mr.
Foto by B.Mr.

Međunarodna otvorena zabavna škola nogometa osnovana je 1999. godine s ciljem da se kroz nogomet podari radost i osmjeh djeci ratom pogođenih područja, da promiču mir i grade zajednice.


Foto by B.Mr.

Marin Matijević, prof. - Školski športski savez grada Osijeka

  Najprepoznatljiviji smo po tome što organiziramo natjecanja za osnovne i srednje škole, s tim da radimo dva velika programa za vrtiće. To je prepoznatljiva škola privikavanja djece na vodu i posebno atraktivna škola klizanja u zimskim mjesecima.

- Otvorena zabavna škola nogometa je dodatni projekt osječkog športskog saveza . Financiran od grada Osijeka i općine Antunovac uz već pomenute nordijske zemlje i Europsku krovnu nogometnu organizaciju. S obzirom na to da imamo financijere, ovaj projekat je u potpunosti besplatan za djecu. Organizirali smo sadržaje u trajanju od pet dana od kojih ćemo tri dana provesti u Antunovcu na igralištu NK Vitez ,a zadnja dva u Osijeku na terenima Grafičar Vodovoda. Napravljeno je  tzv. 12 stanica koje služe za zabavu i educiranje polaznika športskog kampa. Svi treneri koji rade s djecom imaju nogometne licence i prošli su seminar u Daruvaru gdje su obučeni za rad na "polaznim stanicama". Ništa nije prepušteno slučaju već je sve pažljivo isplanirano.

 Foto by B.Mr.
Foto by B.Mr.

Nenad Ribić - lider škole

 Foto by B.Mr.
Foto by B.Mr.

Ove godine imamo dva mjesta partnera gdje se organiziraju športske aktivnosti otvorene škole nogometa. UEFA je osigurala djeci na poklon majicu sa znakom projekta, kapu i bočicu s oznakom UEFA-e te prigodnu diplomu po završetku „Škole“ uz seminar za trenere koji je trajao četiri dana u Daruvaru. U kampu smo prešli planirani broj djece uključene u razne športske aktivnosti. Preko dvjesto ih je svakodnevno uključeno, a cilj nam je približiti šport na njima prihvatljiv način. Maknuti ih s ulice i osim TV-a i kompjutera ponuditi im, u vrijeme ljetnih praznika, dodatnu zabavu uz druženje s vršnjacima. Nije sve bazirano na nogometu. Imamo mi tu i odbojku,hokej na travi,tenis.... Ne trebaju svi težiti nogometu. Šport pruža različite mogućnosti. Djeca se mogu upisati u škole košarke,rukometa,odbojke. Postoji i vaterpolo škola , a o atletici da i ne pričamo. Danas je stvarno veliki izbor športova i svatko u zavisnosti od afiniteta i predispozicija uvijek može pronaći nešto za sebe.

 Foto by  B.Mr.
Foto by B.Mr.

Najbitnije je zabaviti se i uz druženje steći nova poznanstva. Tako i u našem kampu imamo djecu iz Bijelog Brda,osječkih klubova; Metalca,Olimpije i Grafičara. Tu su djevojčice i dječaci iz Višnjevca, Livane,Vladislavaca,Ernestinova i Antunovca. Odziv je ne više nego dobar već je fenomenalan. Otvorena škola nogometa trebala je biti bazirana na 192 polaznika. Mi smo svaki dan trajanja kampa tu brojku premašili. Konstantno imamo nove upite za uključivanjem u rad škole. Izlazimo u susret koliko možemo,no i ovo je dokaz kako današnja djeca imaju želju i volju za športskim aktivnostima. Mi "veliki" im to moramo i osigurati. Svi treneri i ostali koji rade na ovom projektu rade na volonterskoj bazi.

Pripremio i tekstualno komentirao : Daltoni'os 

Nema komentara:

Objavi komentar