ponedjeljak, 2. studenoga 2020.

Hrvatska: ‘Neće biti karantene’

Kriza izazvana pandemijom korona virusa imat će brojne posljedice. Idemo. Nova priča. Njemačka kreče u novi lockdown. Negativne posljedice zaključavanja i mjere socijalnog distanciranja u državama članicama EU primjetne su i iz aviona. Hoće li Hrvatska istim putem? Traži se Božja providnost. Gdje god se okreneš,podijeljenost vlada. Važu se argumenti jedne i druge strane, za i protiv? Koronavirus i neizvjesnost . Prevladava dojam kako niti u doba ratne agresije na Hrvatsku nije vladala tolika bojazan o životu,egzistenciji ili budućnosti. Općenito je takvo razmišljanje na zemaljskoj kugli. Trpi poslovanje, no fokusirani smo prije svega na očuvanje zdravlja ljudi. Ljudski život nema cijenu, a zaštita života ne poznaje nikakve granice.
Druženja su ograničena, dok se sve zatvara osim trgovina, škola i vrtića. To se brani pod svaku cijenu, u samoj Njemačkoj kazuju mjerodavne face. Samo,postavlja se pitanje poante takve odluke, ako zatvaramo dobar dio javnog djelovanja uz analizu egzistencijalne napetosti. Kad nam dođe stani-pani kao sad, opet uskače država. Državni prvi prioritet svakako je sprečavanje širenja virusa i zaštita zdravlja ljudi, a nakon toga ide sređivanje posljedica na gospodarstvo. Samo,koliko će poslovnih subjekata ostati u komadu,a da im se ne uruši poslovanje kao kula od karata. Radnici bez stalnog zaposlenja, sezonski radnici, oni koji rade na crno, pojedinačno su prvi na udaru krize.
Hrvatska za sada odolijeva svim iskušenjima , za razliku od regije, ali i svijeta. Novo uvođenje prvotnih rigoroznih mjera dovelo bi do prevelikoga gospodarskog udarca na sve tvrtke i radnike, upozorava šef HGK. Činjenično je u pravu,no ako se situacija pogorša?! Znam da puno toga za mene nije i neće biti isto. Čovjek uči dok je živ.

Nema komentara:

Objavi komentar