četvrtak, 15. srpnja 2021.

U prolazu – Grad Đakovo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA Grad Đakovo svojim idealnim položajem – ”U srcu Slavonije” atraktivna je destinacija za odmor i zabavu. Pjesma kaže kako Đakovo ima “dva parka i katedralu”, ali zapravo ih ima četiri. Kao i u većem dijelu Hrvatske, u XIX. stoljeću ruše se srednjovjekovni bedemi i podižu parkovi i šetališta. Nastaje tada i tako i znameniti đakovački park, ukras i “pluća grada”, omiljeno šetalište, ali i mitsko mjesto održavanja “Đakovačkih vezova” i, ne najmanje važno, prvih ljubavnih sastanaka naraštaja Đakovčana. Na istaknutom mjestu u parku nalazi se i neobičan kamen za koji Đakovčani smatraju kako je riječ o meteoru. Nažalost, riječ je samo o kamenu rožnjaku „terestričkog“ podrijetla, najvjerojatnije zaostalom od gradnje katedrale, ali dovoljno zanimljivom da još uvijek golica maštu Đakovčanima i njihovim gostima.
Katedrala Sv. Petra Monumentalna katedrala sv. Petra, apostola svojevrsni je „svjetionik“ grada Đakova i cijele Slavonije. Katedrala je sačuvala izvorni izgled iako je tijekom povijesti pretrpjela mnoga razaranja. Katedrala je otvorena svaki dan - prijepodne od 6.30 do 19.30 sati. Kuća Dida Tunje Uživanje u svježem zraku, dobroj hrani i društvu.
Plan je bio nakratko svratili u Đakovo. I nismo pogriješili, dragi čitatelji hrvatskog ekskluzivnog portala za umjetnost i najnovije vijesti, Akademija-Art. Đakovački vezovi jedna su od najvećih manifestacija izvornog narodnog folklora u Hrvatskoj i Europi, koja se svake godine održava u Đakovu još od 1967. Ljudi su izuzetno dragi, simpatični i srdačni. Moderna slavonska priča u koju je utkana tradicionalna gostoljubivost.

Nema komentara:

Objavi komentar